Последни новини
Начало / Новини / Детскоюношески хокей / Невероятен успех! Български хокеисти отиват на олимпиада за пръв път от 43 години насам

Невероятен успех! Български хокеисти отиват на олимпиада за пръв път от 43 години насам

Невероятен успех за българския хокей на лед! За първи път от Инсбрук 1976 български състезатели по хокей ще участват на Олимпийски игри. Това стана ясно, след като Нино Томов и Мария Руневска спечелиха квоти за участие на Младежките олимпийски игри в Лозана през януари догодина.
нино мими
Подборът на състезателите бе направен на базата на регионални тестове, която всяка страна организира.

“По регламент всяка страна провежда тестове, които надлежно се заснемат и документират и след това се изпращат в международната федерация”, обясни председателят на БФХокей на лед Мартин Миланов.

“В България участваха 12 деца. И други от тях дадоха добри резултатите, но Нико Томов и Мария Руневска са тези, които успяха да вземат квоти”, добави Миланов.

В официалната международна ранглиста за разпределяне на квотите Нино Томов е 10-и, а Мария Руневска – 70-а.

На Младежките олимпийски игри в Лозана 2020 нашите ще застананат рамо до рамо с канадски, руски, шведски, финландски и други силни играчи от страни, доказали се като световни лидери в този спорт.

Те ще участват в дисциплината 3 на 3 или крос айс, която се провежда на малко ледено поле. Тя е нова и ще дебютира на младежки олимпийски игри. От международната федерация искат да я наложат и в бъдеще тя да влезе и в програмата на олимпийските игри.

Вижте също

Общо изборно събрание, което ще се проведе на 20.06.2023 г. от 11.00 часа в гр. София, в сградата на Министерство на младежта и спорта на бул. ”Васил Левски” № 75, ет.5,

Управителният съвет на БФХЛ, свиква Общо изборно събрание, което ще се проведе на 20.06.2023 г. …