Начало / Новини / Детскоюношески хокей / Невероятен успех! Български хокеисти отиват на олимпиада за пръв път от 43 години насам

Невероятен успех! Български хокеисти отиват на олимпиада за пръв път от 43 години насам

Невероятен успех за българския хокей на лед! За първи път от Инсбрук 1976 български състезатели по хокей ще участват на Олимпийски игри. Това стана ясно, след като Нино Томов и Мария Руневска спечелиха квоти за участие на Младежките олимпийски игри в Лозана през януари догодина.
нино мими
Подборът на състезателите бе направен на базата на регионални тестове, която всяка страна организира.

“По регламент всяка страна провежда тестове, които надлежно се заснемат и документират и след това се изпращат в международната федерация”, обясни председателят на БФХокей на лед Мартин Миланов.

“В България участваха 12 деца. И други от тях дадоха добри резултатите, но Нико Томов и Мария Руневска са тези, които успяха да вземат квоти”, добави Миланов.

В официалната международна ранглиста за разпределяне на квотите Нино Томов е 10-и, а Мария Руневска – 70-а.

На Младежките олимпийски игри в Лозана 2020 нашите ще застананат рамо до рамо с канадски, руски, шведски, финландски и други силни играчи от страни, доказали се като световни лидери в този спорт.

Те ще участват в дисциплината 3 на 3 или крос айс, която се провежда на малко ледено поле. Тя е нова и ще дебютира на младежки олимпийски игри. От международната федерация искат да я наложат и в бъдеще тя да влезе и в програмата на олимпийските игри.

Вижте също

82702961_256114378683736_2118191691868405760_n

Световно първенство по хокей за младежи в София

Младежкият национален тим по хокей взе 5-то място на Световното първенство в София Младежкият национален …